Vzrůstající obliba konzumace nejen kvalitních, ale řekněme i spotřebních vín, se objevuje také v interiéru. Častěji, než kdykoli předtím, se setkám s požadavkem zákazníků umístit do kuchyně „něco na víno“. Proto si přečtěte jak takové „něco“ může vypadat a dopřejte si lahodné doušky vína i u vás doma.
Pokud máte rádi víno a nemáte sklep se stálou teplotou vhodnou pro skladování vín, nezbývá vám nic jiného, než si pořídit vinotéku, jako spotřebič. Taková vinotéka není jen krabice plná důležitých funkcí, ale i nádherný ozdobný doplněk do moderních designových kuchyní.
Ale hned na začátku je důležité říci, co od takové vinotéky očekáváte. Jestli to bude pouze dobře vypadající chlaďák na lahve, anebo v pravém slova smyslu vinotéka na uskladnění popř. archivaci kvalitních vín.
A co taková pravá vinotéka musí nutně mít?
Musí splňovat těchto pět pravidel.
1. Konstantní teplotu – víno potřebuje především stálou teplotu s max.výkyvem +/-2°C. Ideální teplota pro archivaci je 12°C. Nižší teplota = zpomalení rozkvětu vína. Vyšší teplota = urychlení rozkvětu a riziko, že se víno zkazí. I proto je dobré mít uvnitř osvětlení v podobě led diod, které nezmění vnitřní teplotní klima.
2. Správnou vlhkost – pokud nechceme víno znehodnotit, musí vinotéka dělat vše pro to, aby korková zátka byla ve výborné kondici. Pokud vlhkost klesne pod 50%, zátka se vysuší a víno oxiduje. Pokud je vlhkost nad 70%, může v korku vzniknout plíseň a nežádoucí pach.
3. Minimum světla – jak simulovat tmavý sklípek, když je vinotéka většinou umístěna ve sluncem zalité kuchyni? Vakuovaným sklem a ochranou proti UV záření ve dvířkách vinotéky.
4. Bez nežádoucích pachů – okolní pach vnikne do vinotéky a korkem do vína a znehodnotí jej. Proto je nutné, aby vinotéka měla, správně vlhký, uhlíkový filtr.
5. Žádné vibrace – motor vinotéky nesmí přenášet vibrace do vína. Víno má rádo klid. Vibracemi mohou být kvalitnější vína nevratně poškozeny. Kompresor musí být usazen na gumových silenblocích a celá vinotéka na gumových nožičkách.
Po přečtení toho článku se z vás dozajista stane ostřílený sommeliér. Již víte jak ohromit svoji návštěvu nejen správně chlazeným vínem, ale také vyčerpávajícím výkladem o komplikovanosti skladování vína.
„Proto, pokud máte dostatek místa v kuchyni, popř.v obývacím pokoji, dopřejte si tuto libůstku. Jistě vás bude bavit dlouhá léta“.
„Bavte se při zařizování interiéru“
Petr Molek – designer
www.ockodesign.cz
…