Pokud vás vaření nebaví, nebo pokud se v kuchyni objevíte jednou týdně, nečtěte dál. Toto není článek pro vás.
Pro vás ostatní, je v tomto článku několik vychytávek. Některé vás při práci v kuchyni potěší, některé usnadní váš drahocenný čas, a některé potěší i oko. Ideální kombinace je všechno najednou.
1. Vnitřní dělení zásuvek.
Velice opomíjená kapitola při zařizování kuchyně. Nějak na ni nezbývají peníze, anebo nevíme kam v nové kuchyni vše uložíme. Pokud sestavujete kuchyň s odborníkem, poradí vám, kde jednotlivé kusy nádobí budou uloženy. To platí i pro potraviny i jiné doplňky, které do kuchyně neodmyslitelně patří.
Existuje léty ověřený systém, který vychází přímo z lidské ergonomie a zkušeností. Jednoduše si popišme malou kuchyň, jelikož pokud je velká a s dostatkem zásuvek, tyto pravidla nejsou tak důležitá. Uskladnění hrnců, pánví a jiných těžkých kusů nádobí, je ideální v nejspodnější zásuvce. Prostřední zásuvka pak patří talířům a horní zásuvka příborům a jinému drobnému nádobí.
Pozor: talíře nepatří do horních skříněk. Vyjmutí více talířů najednou, pak může být nebezpečné a to nejen pro starší osoby.
Obecně se dá říci, že každému kusu nádobí v kuchyni, patří konkrétní místo. Významně tak zvýšíte bezpečnost v kuchyni a ušetříte zbytečné operace.
2.Potravinový drtič odpadu.
Výborný pomocník při likvidaci odpadu. Eliminuje zápach z odpadkového koše, výskyt škůdců, octomilek a časté chození s odpadem do kontejneru. To nemá rád asi nikdo:). Tímto značně zvyšujete komfort práce v kuchyni. Drtič odpadu dokáže zlikvidovat slupky z ovoce a zeleniny, skořápky ořechů a vajec, drůbeží kosti, rybí kosti i s hlavou, filtry z kávovaru, pecky z ovoce a obecně veškeré rostlinné i živočišné zbytky z talíře. Samozřejmě, jsou zde výjimky, které nelze drtit, jako jsou velké hovězí kosti, cigaretové filtry, hliníkové fólie a skořápky od ústřic.
Nabízí se otázka „ …hmm, a co na to ekologie?“
I zde, jsou samá pozitiva. Z posledních odborných studií různých světových univerzit vyplývá, že drtiče mají pozitivní vliv na životní prostředí. Pro představu, z drtiče odchází odpad v konzistenci 100% džusu. Tím nezatěžujeme čističky vod pevnými kusy odpadu, nekrmíme potkany a nezanášíme kanalizaci. Čističce vod dodáváme potřebné živiny. Poslední opomíjené „PRO“ je to, že je to opravdu pohodlné :).
https://www.youtube.com/watch?v=jt-M8mQ1HFs?rel=0&autoplay=1&showinfo=0&controls=0
3.Výsuvná zásuvka z pracovní desky (powerport).
Většinou se používá k přivedení elektrického proudu do ostrůvku.
V podstatě se jedná o designovou „prodlužovačku“. Powerport je elegantní řešení do designových kuchyní, kde nechcete vidět klasické zásuvky na zdi. Powerport lze použít jako výsuv z boku, anebo ze dna horní skříňky.

výsuvná trojzásuvka v pracovní desce — zdroj: očkodesign
4.Odpadkový koš hned pod prac.deskou.
Pokud máte dostatečně velkou kuchyň, můžete si dovolit umístit odpadkový koš jinam než přímo do dřezové skříně. Pokud se rozhodnete pro drtič odpadu, nic jiného vám ani nezbývá. Drtič a odpadkový koš v jedné skříňce se většinou navzájem vylučují. Pokud máte koš pod pracovní deskou odpadá loupaní zeleniny tak zvaně „do papíru“, který pak hodíte do koše. Vše oloupáte na pracovní desku a shrnete do koše. Stejně tak chlebové drobky a jiné odřezky. Velice pohodlné!
Pamatujte však na to, že koš by měl být vždy v blízkosti dřezu, stejně jako myčka.
5.Servo otvírání dvířek u odpadkového koše.
Konec upatlaným dvířkům! Nastane situace, kdy umyjete maso či zeleninu ve dřezu, a to co v něm zbylo, chcete vyhodit do koše. Ruce máte plné, jsou mastné, špinavé. Normálně byste chytli za úchytku a znečistili úchytku. Pokud máte servo otvírání, stačí klepnout kolenem kdekoli na dvířko, a odpadkový koš se vysune. Klepnete do dvířek podruhé a dvířka se zavřou. Kompletně bez dotyku rukou.
https://www.youtube.com/watch?v=IjCLKFVfa0M?rel=0&autoplay=1&showinfo=0&controls=0
6.Kráječ do zásuvky.
Je stále spousta milovníků přesného a úhledného řezu. Koupíte celý chleba, anebo dostanete od souseda krásný kus domácího uzeného. Co s tím? Stačí vysunout zásuvku, vyklopit kráječ a úhledné plátky jsou na světě. Kráječ vám tak nezabírá, tolik vzácné, místo na pracovní desce.
https://www.youtube.com/watch?v=fHw7izXR8M0?rel=0&autoplay=1&showinfo=0&controls
7.Dávkovač saponátu.
Ano, takto se jmenuje, ale většinou se používá jako integrovaná designová mýdlenka v kuchyni. Pokud máte myčku, více využijete mýdlo než saponát. Nastane opět stejná situace, kdy máte mastné ruce. Vezmete si saponát, který volně stojí na lince, dáte si trochu na ruce a omejete. Takové řešení nepomáhá ani pokožce vašich rukou, ani pocitu z uklizené kuchyně.
8. Odpadkový koš v pracovní desce.
Dobrý pomocník tehdy, pokud máte pracovní desku z přírodního nebo umělého kamene. Více o pracovních deskách klikni ZDE. Do této desky lze koš zapustit do roviny. U těchto desek také nepotřebujete prkénko, nakrájíte vše přímo na desce, a odřezky jednoduše shrnete do nádoby v desce. Tento koš se používá především jako doplňkový u velkých kuchyní. V místech kde je plocha kde probíhá příprava daleko od klasického velkého koše.
Ušetří čas a zbytečné kroky navíc.
„Líbil se vám tento příspěvek?…..zaujal vás nebo inspiroval? Sdílejte jej na facebooku, nebo jej zašlete známým. Třeba inspiruje i je, při zařizování kuchyně :) “
„Napište mi do komentářů vaše zkušenosti se zlepšováky“
Petr Molek – designer
www.ockodesign.cz
..
Dobrý den, ty vychytávky jsou naprosto úžasné, hlavně koš přímo v pracovní desce a výsuvná zásuvka. Moc Vám děkuji za inspiraci, přestože jsem sama kuchyně navrhovala, napr. ten koš se v tu dobu ke mně vůbec nedostal :-) Přeji hezký den a za nás všechny: jen tak dál …… :-)
Dobrý den paní Milado,
děkuji za hezkou pochvalu článku, jsem rád že inspiroval.
Hezké články a postřehy. Díky.
Možná byste mohl reagovat na následující zkušenosti:
1. pořadač do zásuvek – tady je většinou problém, že i s pořadačem je nakonec v zásuvce více věcí, než co se vejde. Na fotce Poggenpohl se skoro až plýtvá místem
2. Powerport – je potřeba počítat s tím, že zabírá prostor ve skříňce. Občas jsem ho viděl z tohoto titulu nešťastně umístěný. Dále při reálném používání ho ve výsledku málokdo zandavá zpět do skříňky a tudíž na stole trčí věž s několika zapíchnutými trafy a kabely. Osobně raději dávám přednost dodatečným el. zásuvkám u světel.
Děkuji za pochvalu. Těší mě že se líbí.
k bodu 1. Pořadač do zásuvek tohoto typu (tím se myslí pořadač na kořenky, na prkénka, spec.pořadač na dózy atd atd) se používají u větších kuchyní. Nedoporučuje se do malých kuchyní, kde je např.jedna zásuvka na příbory, ale třeba tři -čtyři. Pokud je velká kuchyň s dostatkem místa tak oceníte uspořádané rozmístění a konkrétní místo pro konkrétní věc.
k bodu 2. Opět podobná odpověď. Výsuvné zásuvky (powerport) se používají tehdy, pokud si můžete dovolit oželet prostor ve skříňce. Takže opět nic pro panelák :) Většinou se powerport používá u ostrůvků, kde je to nejhezčí a nej-praktičtější způsob, jak dostat zásuvky do míst kde nemohou být na zdi. Také se používají u designových minimalistických prostorných kuchyní, kde i když máte zeď kde mohou být klasické zásuvky, nechcete aby design kuchyně „zohyzdily“.