Jak vybrat pracovní desku na vaši novou kuchyni? Praktickou, či krásnou?

Na jakém materiálu v kuchyni nejvíce záleží? Zapomeňte na úchytky či dvířka. Pracovní deska je bezesporu nejnamáhanější část kuchyňské linky. Měla by obstojně odolávat vodě, oděru a vysokým teplotám. Proto je dobré se před objednáním kuchyně dobře informovat. Pokud byste měli do něčeho v kuchyni investovat, tak je to právě do pracovní desky.

jak praktickou designovou navrhnout kuchyn

Pracovní deska vysokotlaký laminát. Foto zdroj: kronospan

Nejběžněji používaným materiálem na pracovní desce je dřevotříska olepená vysokotlakým laminátem. A co je to ten vysokotlaký laminát? Zjednodušeně laicky řečeno je to nám dobře známý umakart. Používá se zejména tloušťka 38 mm, při hloubce desky 600 mm nebo 900 mm na ostrůvcích. Je to prefabrikát v mnoha dřevodekorech, imitacích kamene a barev. Jeho největší výhodou je cena a to cca 500 Kč (za b/m desky hloubky 600 mm). Tímto bohužel výhody končí a začíná seznam nevýhod: nízká odolnost proti vodě ve spojích a velice nízká odolnost proti vysokým teplotám. Pokud na tuto desku dáte pánev právě dosmažených řízků, odlepí se vysokotlaký laminát od dřevotřískového jádra a vytvoří se bublina. Pozor na tak oblíbené čištění těchto desek abrasivními prostředky z reklamy. Myslete na to, že je to v podstatě brusná pasta, kterou stále dokola brousíte pracovní desku a vytváříte mikroškrábance. Následně je údržba o to náročnější.

jak praktickou designovou navrhnout kuchyn

Pracovní deska vysokotlaký laminát. Foto zdroj: archiproducts

Masivní pracovní deska také nevydrží vše, ale proti teplotám vydrží alespoň  tolik co vaše dřevěné prkénko na kterém krájíte potraviny. Tato deska je krásná a dýchne na vás stejně tak jako každý jiný přírodní materiál. Používá se především na rustikálních, provensálských a skandinávských kuchyních. Ale i do moderních kuchyní tuto desku lze použít (viz foto pod odstavcem). Deska je většinou ve formě spárovky, čili slepené hranolky do parketového vzoru. Desku lze lakovat odolným lakem, nebo ji opatřit přírodním olejovým napouštědlem. Tato deska je opravdu krásná, ale je důležité mít na paměti, že potřebuje stálou péči. Dlouhodobě stojící kapka vody u dřezu zanechá po sobě stopy. Přírodní kyseliny nebo čistidla na tento povrch takřka nesmí. Avšak výhodou je, že pokud je deska již značně  poškozena, lze tuto desku přebrousit a opětovně napustit olejem. Nevýhodou zase relativně vysoká pořizovací cena, ostatně jak tomu bývá u přírodních materiálů.

Masivní dubová pracovní deska. Foto zdroj: poggenpohl

Masivní dubová pracovní deska. Foto zdroj: poggenpohl

Další pracovní deskou z přírodního materiálu je kamenná deska. Tato deska se používají jak do moderních, tak do rustikálních kuchyní. Kámen na desku by se měl volit dle nasákavosti desky, čili ne každý kámen je vhodný pro tyto účely. Vlastnosti jednotlivých desek jsou odvislé od konkrétního kamene, ale jedno mají společné, vysoká odolnost proti oděru a teplotám. Také nevydrží vše, při opravdu vysokých teplotách se některé kameny mohou zbarvit.Velkou výhodou je, že do kamene lze zapustit dřez i varnou desku pokud je k tomu uzpůsobena. To znamená, že je snazší údržba desky kolem dřezu a varné desky, nevzniká místo k usazovaní nečistot, vše je hezky v rovině.

Důležitá rada:
ne každý kdo dělá s kamenem umí udělat kvalitně pracovní desku. Je to sofistikovaná práce s kamenem přesná na milimetry. Náročnost tkví především v dokonale přesném zaměření a perfektním  opracování. Proto bych vám nedoporučoval riskovat výrobu takové desky u někoho, kdo většinou tvoří náhrobky. Každý výrobce vám samozřejmě sdělí že to dokáže, ale důležité je, jak to dokáže.  Zeptejte se na reference dané firmy.

Pracovní deska z přírodního kamene. Foto zdroj: doimocucine

Pracovní deska z přírodního kamene. Foto zdroj: doimocucine

Podobné vlastnosti jako má přírodní kámen mají tzv. konglomerát, též někdy nazývaný technický nebo umělý kámen. Tyto desky jsou vysoce kvalitní, odolné a krásné materiály. Pokud si tuto desku pořídíte, tak ji máte s největší pravděpodobností na celý život. Je o něco málo odolnější proti vodě než přírodní kámen. Technický kámen je neporézní a tak maximálně hygienický. Je odolný proti bakteriím, škrábancům, přírodním šťávám a popálení cigaretou. Obsahuje hodně přírodních surovin, jako je např. křemen. Cena se přibližně pohybuje 12 000 Kč za b/m při hloubce 600 mm stejně jako u přírodního kamene. V této ceně je ale již započtena práce specializované firmy která zaměří, vyrobí, namontuje a ručí za každý milimetr na desce. Tuto pracovní desku všem vřele doporučuji, jelikož je zde vyvážený poměr cena výkon. Je to v podstatě to nejlepší co můžete mít na kuchyňské lince. Nejznámějšími výrobci jsou Technistone a Silestone.

Pracovní deska z Technistone. Foto zdroj: Technistone

Pracovní deska z Technistone. Foto zdroj: Technistone

ockodesign petr molek designer designova moderni kuchyn obyvak jidelna

Pracovní deska z Corianu Foto zdroj: očkodesign

ockodesign petr molek designer designova moderni kuchyn moderni obyvak jidelna

Pracovní deska z Corianu Foto zdroj: očkodesign

Pracovní deska, která určitě stojí za zmínku je z materiálu Corian, což je v pravém slova smyslu umělý kámen. Corian je směsí minerálních materiálů a čirého akrylátu. Oproti Technistone je v Corianu méně minerálů, což znamená že má menší odolnost proti vysokým teplotám. Výhodou je však jeho opracovatelnost, spojovaní a též možnost ohybu. Může tak vzniknout pracovní deska se dřezem a obložením pod horními skříňkami bez jediné spáry. Je to velice kreativní materiál. I tento materiál je neporézní a díky tomu hygiencký. Cena za b/m této pracovní desky se pohybuje podobně jako u Technistone. Opět včetně zaměření, vyrobení a montáže.

Corianová pracovní deska Foto zdroj : doimocucine

Corianová pracovní deska Foto zdroj : doimocucine

skleněné kuchyně-skleněná pracovní deska-designové kuchyně-návrhy interiérů-inspirace kuchyně

Skleněná bočnice, skleněná dvířka, skleněná prac.deska Foto zdroj : leicht

Poslední deskou, která se používá zejména u moderních a hi-tech kuchyní, jsou skleněné desky. Tyto desky jsou subtilní a vypadají na kuchyni lehce. Desky mohou být matné nebo ve vysokém lesku takže se znamenitě hodí např. ke kuchyním ve vysokém lesku. Pracovní deska ze skla musí být kalená aby získala odolnost proti vysokým teplotám a oděru. Zde je nutné zmínit, že tyto desky jsou křehké. Takže pád hrnce na hranu desky nepřipadá v úvahu. Následkem toho se deska samozřejmě roztříští a vy máte zkažené odpoledne :). Ale vzhledem k tomu, že skleněná deska je většinou opatřena podkladovou deskou, vydrží i klepání řízků. Sklo samo o sobě je velice odolné, zvládne řezání bez prkénka i rozžhavenou pánvičku.

Skleněná pracovní deska s fazetou. Foto zdroj: barevneskla

Matná skleněná pracovní deska s fasetou. Foto zdroj: barevnaskla

Okrajovou záležitostí jsou nerezové, betonové a kompaktní pracovní desky.

Nebudeme si nic nalhávat, o peníze jde až v první řadě a tak je důležité rozmyslet do čeho jste ochotní investovat a co za to získáte. Věřím, že vám tento článek pomůže s rozhodnutím.
Přeji vám, ať se dílo podaří. Pokud se vám tento článek líbil, zašlete jej např. nešťastné kamarádce, která třeba právě teď vybírá kuchyň a neví si rady. Anebo článek sdílejte na facebooku.

 

petr molek profile3
autor: Petr Molek  designer
www.ockodesign.cz

.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*